21 april 2021

Vooruit met de geit

Ook zo snel afgeleid en ongeconcentreerd? Werk je trager dan ooit? Lijkt je geheugen wel een zeef? De coronacrisis treft iedereen op een andere manier, maar onrust en stress bezorgt hij iedereen, en dat duurt nu al een jaar. En aanhoudende spanning, die knaagt aan je brein. Hoe krijg je jezelf weer aan de gang?

Na chronische stress hapert je brein nog maandenlang aan alle kanten, merkte wetenschapsjournalist en neurobioloog Niki Korteweg toen ze na een fikse burn-out haar werk weer oppakte. Razend werd ze van haar korte aandachtsboog, haar slechte geheugen, haar beperkte woordenschat. Aan het einde van een werkdag had ze vaak heel andere dingen gedaan dan de bedoeling was.

Er was maar één oplossing: vooruit met de geit! Niki startte een persoonlijke zoektocht aan de frontlinie van de hersenwetenschappen. Wat gebeurt er in het brein bij langdurige stress? Hoe wapen je je hersenen daartegen? Hoe krijg je je geheugen en concentratie op orde? En kan je je brein ook upgraden zodat het beter werkt dan ooit?

Van pillen tot breintraining, van brainfood en traditionele meditatie tot futuristische elektrische hersenstimulatie, ze testte alles uit en checkte de wetenschap erachter. In deze lezing onthult ze wat werkt. Zodat ook jij weer scherp en slim vooruit kunt.

Dr Niki Korteweg (1971) is medisch redacteur bij NRC Handelsblad / nrc.next. Ze schrijft over de nieuwste wetenschappelijke inzichten in hersenen, lichaam en geest, en sinds begin 2020 natuurlijk veel over het coronavirus, met al zijn varianten en vaccins. Ze schuift regelmatig aan in podcasts van NRC. Als neurobioloog is het brein haar favoriete onderwerp. In 2017 verscheen haar boek ‘Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?’ bij Uitgeverij Atlas Contact.

Kijk hier naar Niki’s lezing voor TedXAmsterdamWomen: https://youtu.be/Nz9eAaXRzGg

Website: www.nikikorteweg.nl
Onbehaarde Apen https://www.nrc.nl/podcast/onbehaarde-apen
NRC Vandaag https://www.nrc.nl/rubriek/podcast-vandaagLokatie en tijd:19:30 tot 22:30 uur

Wil je weten wie ook komen? Log dan even in (alleen mogelijk voor leden).