EF Award om op te vreten

‘Het vergt moed om naar lelijke dingen te kijken. Om keer op keer oog te hebben voor geweld en pijn en de ontwrichting die dat teweegbrengen. Om oplossingen te zoeken en te blijven zoeken, ook al lijkt de situatie hopeloos. Het liefste kijken we toch naar mooie dingen. Het liefst zijn we blij en optimistisch. Het liefst richten we ons op schoonheid en op succes. Dat geeft ons een lekker gevoel,’ aldus Caroline Franssen.

‘Wij hebben een ondernemer in ons midden die het aandurft om haar aandacht te richten op negatieve zaken. Die niet de makkelijkste weg opzoekt. Die niet de andere kant opkijkt. Die de wolf in de bek kijkt. Die geweld durft aan te kijken, die het zelfs onderzoekt en in beeld brengt, zodat anderen hun hoofd er ook niet langer voor kunnen afwenden.

Huiselijk geweld
Ik heb het natuurlijk over Sietske Dijkstra, die met haar Bureau Dijkstra onderzoek doet naar relationele en emotionele veiligheid. Die een enorme expertise heeft ontwikkeld op het gebied van huiselijk geweld en hulpverleners leert hoe ze het kunnen signaleren en voorkomen. Haar doel is altijd: inzicht geven. Inzicht in de risico’s op geweld en in de mogelijkheden om geweld te voorkomen. En als er al geweld is geweest: inzicht in wat je kunt doen om de nadelige effecten ervan te verminderen. Sietske geeft handvatten om professioneel handelen te verbeteren. Zij doet haar best om preventie te bevorderen. Ze zet zich in voor inzicht dat empowerment en agency van betrokkenen versterkt. En biedt professionals inzicht zodat zij beter en gemotiveerder hun werk kunnen doen.

Bonbons en hartjes
Ik heb daar grote bewondering voor. Uit mijn eigen ervaring weet ik dat je dag in dag uit bezig houden met problemen moed vraagt en doorzettingsvermogen. Dat je een heldere blik moet ontwikkelen om de zo complexe dader- en slachtofferdynamiek te kunnen doorbreken. Dat vraagt ook dat je jezelf kunt omhelzen en troosten als de confrontatie met de ellende je wat veel wordt. Vandaar de bonbonnetjes die ik op de trofee heb geplakt. De hartjes die ik kreeg, geef ik graag door aan een vrouw met hart voor haar vak. Onmiddellijk toen ik zelf deze trofee kreeg, wist ik dat ik de trofee aan Sietske wilde doorgeven. Voor mij is zij een heldin. Zij is iemand die de wereld een beetje veiliger maakt. Daarom verdient ze de EF Award!

Benieuwd aan wie Sietske de EF Award doorgeeft? Kom dan naar de netwerkbijeenkomst op 29 mei.